Srpski Engleski
0.00
Vi se nalazite ovde > Naslovna  >  Novosti  >  OBAVEŠTENJE O POVLAČENJU PROIZVODA

Novosti

OBAVEŠTENJE O POVLAČENJU PROIZVODA

U ranije datom saopštenju upućenom maloprodajnim objektima dali smo informaciju dobijenu od dobavljača AIA o odluci da se iz predostrožnosti povuku određeni lotovi proizvoda Wudy proizvedeni u jednoj od četiri fabrike proizvođača, zbog moguće kontaminacije mikroorganizmom Listeria monocytogenes, a koji mogu uticati na kvalitet proizvoda. S tim u vezi dajemo detaljnije informacije:

1. Pomenuti mikroorganizam, Listeria monocytogenes je široko rasprostranjen u prirodi i kao takav može doći i u dodir sa hranom. Termički je nestabilan i uništava se na visokim temperaturama prilikom termičke obrade (kuvanje, pečenje).

2. Wudy viršle ne spadaju u tzv. „Ready-to-eat“ (RTE) proizvode, već proizvode koji se pre konzumacije termički obrađuju što je i navedeno na svakom pojedinačnom pakovanju. Stoga, ukoliko je takav proizvod ispravno skladišten i pre konzumacije pripremljen u skladu s navodima na pakovanju, proizvod se smatra bezbednim.

3. Imajući u vidu navedene karakteristike, zakonodavac nije propisao apsolutnu zabranu prisustva Listerie monocytogenes u kategoriji proizvoda tokom roka trajanja, već je propisao maksimalnu gornju granicu.

4. Zbog ekstremnih vremenskih uslova ovog leta (izuzetno visoke temperature) koje su u nekom momentu po izlasku robe iz bezbednih i kontrolisanih skladišnih uslova mogle uticati na nastanak i povećanje broja mikroorganizama, kao i zbog eventualnog odstupanja od načina pripreme proizvoda pre konzumacije, a koje je navedeno na pakovanju, kompanija AIA je odlučila da dobrovoljno i iz predostrožnosti povuče proizvode sa tržišta te samoinicijativno pokrenula proceduru obaveštavanja i opoziva robe preko EU sistema RASFF putem kojeg su i naši nadležni organi dobili informaciju i odmah inicirali postupak povlačenja robe sa tržišta.

5. Napominjemo da samo jedan deo proizvoda na tržištu potiče iz fabrike u kojoj su italijanske vlasti detektovale mogućnost postojanja potencijalnog problema u pojedinim lotovima proizvoda i da će oni biti povučeni iz maloprodajnih objekata.

6. Kao odgovorna kompanija ćemo ubuduće isključivo nabavljati artikle proizvedene u drugim proizvodnim pogonima.

7. Još jednom napominjemo da kompanija uvek i u potpunosti postupa u skladu sa svim zakonima i predviđenim pravilnicima kao i da su svi proizvodi koje naša kompanija stavlja u promet bezbedni za upotrebu ukoliko su ispravno skladišteni i pravilno pripremljeni.

8. Naši potrošači koji su kupili proizvode i žele da ih vrate to mogu uraditi u objektu u kome su proizvod kupili. Potrošači koji ne uspeju na taj način obezbediti refundaciju troška to mogu ostvariti uz priložen proizvod na jednoj od sledećih adresa kompanije u vremenu od 9.00 do 15.00:

● Patrijarha Pavla 8, Šimanovci
● Temerinski put 46, Novi Sad
● Kraljevačkog bataljona 156a, Kragujevac
● Bulevar Svetog cara Konstantina 80-86, Niš


Za detaljnija uputstva na raspolaganju je telefon 011/400-33-00.

Spisak lotova